Egyházaskozár Község Önkormányzata
napja van
  • Lorem ipsum
    Nam tristique arcu nibh, vel mollis libero
  • Phasellus vulputate, nibh eget
    Praesent eget neque vitae lacus accumsan lobortis in vel nulla

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Egészségügyi alapellátás fejlesztése Egyházaskozáron

EGYHÁZASKOZÁR KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA az Új Széchenyi Terv keretében 20,5 millió forint európai uniós támogatást nyert az Dél-Dunántúli Operatív Program keretében meghirdetett „Egészségügyi alapellátás fejlesztése”című pályázati kiíráson. Az 20,5 millió forint összköltségvetésű beruházásból az településen működő háziorvosi és védőnői praxisok teljes megújulására kerül sor. 

A település a Mecsek hegység keleti kiágazásának északi oldalán, Baranya megye észak-keleti peremén, a Baranyai Hegyháton fekszik lakosainak száma 795 fő. Természeti adottsága jó lehetőséget biztosít a mezőgazdasági tevékenység mellett, erdei kirándulásra, vadászatra is. A község nevében a Kozár helynév a magyarokhoz csatlakozó kazár néptöredék itt letelepedő csoportjára utal. Az Egyházas előtag azt hangsúlyozza, hogy a falunak volt temploma, tehát jelentős helynek számított a település. Evangélikus templom 1786-ban, a katolikus templom 1996-ban épült, település szülötte Hatos Gusztáv, aki Baranya megye történetírója volt. Településen a mezőgazdaság a meghatározó tényező, lakosaink nagyobb része ebből él.

A projekt célja a pályázó települések egészségügyi ellátásának fejlesztése, a prevenció, az egészségfejlesztés elősegítése, megteremtve ezzel a településeken élő lakosság számára a magas színvonalú egészségügyi ellátást, hosszú távon biztosítva ezzel, az ahhoz való hozzáférést. A DDOP-3.1.3/G-14-2014-0125 azonosítószámú pályázat keretében megvalósuló fejlesztés hozzájárul a kistérségi, régiós egészségfejlesztésre vonatkozó koncepciókban kitűzött célok eléréséhez. 

Az „Egészségügyi alapellátás fejlesztése Egyházaskozáron” című projekt keretében 20 560 927,-Ft pályázati támogatásból megújul a több település - Tófű, Szárász, Hegyhátmaróc és Bikal -  igényeit kielégítő háziorvosi és védőnői szolgálat épülete, az eszközbeszerzése révén javulnak az ellátás feltételei, színvonala is. Az infrastrukturális fejlesztés hozzájárult ahhoz, hogy az épület megújuljon, korszerűvé váljon. A rendelők külseje és belseje is teljesen megújul, energetikailag a mai kor követelményeinek megfelelővé válik környezettudatosabb és gazdaságosabb üzemeletetést biztosít az Önkormányzat részére. A projekt teljes összköltsége 20 560 927 Ft

A projekt megvalósításának időszaka 2015.05.15.-2015.10.30. 
A projektről részletesebb információt a térképtéren és az önkormányzat oldalán olvashatnak. 

 

Magyar falu program Széchenyi
  Események